zek mindenhonnan
Dobinszki Katica 2007.08.07. 18:55
Taln elszr elborzad az ember mg a neve hallatn is, de mgis geti a vgy, hogy megkstollja...
Ksztsk el egytt a vilg legfinomabb teleit!!!
Receptek
Egyiptomi falafel
Hozzvalk:
40 dkg lbab,
1 nagy tojs,
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzldje,
1 kvskanl rlt koriander,
15 dkg liszt,
2 evkanl szezmmag,
s,
olaj a stshez
|
A babot egy napra beztatjuk, msnap lecsurgatjuk, lass tzn puhra fzzk, tpaszrozzuk. A megtiszttott, aprra vgott hagymt, a sztnyomott fokhagymagerezdeket s a koriandert hozzadjuk az tpasszrozott babhoz, jl elkeverjk, lass tzn sszefzzk, kis pogcskat formlunk belle, megforgatjuk a felvert tojsban, majd a lisztben. Egyik felket megszrjuk szezmmaggal, serpenyben forr olajban aranybarnra stjk. Paprszalvtn leszrtjuk, kiss megszva tlaljuk. | ***************************************************************************************************************
Marokki rntotta
Hozzvalk:
2 fej hagyma
20 szem paprikval tlttt zld olvabogy
2 evkanl olvaolaj
fl teskanl cukor
3 paradicsom
s
bors
pirospaprika
rlt kmny
majornna
rozmaring
rlt babrlevl
8 tojs
2 teskanl rlt kmny
2 evkanl koriander
|
Elkszts: A hagymt megpucoljuk, finomra vgjuk. A paprikval tlttt zld olvabogyt sszevgjuk. Egy ednyben az olvaolajat felforrstjuk, megdinszteljk benne a hagymt s az olvabogyt a fl teskanl cukorral. A paradicsomot meghmozzuk, hst kis kockkra vgjuk. A hagymhoz adjuk. 5-10 percig egytt dinszteljk. Fszerezzk sval, borssal, pirospaprikval, rlt kmnnyel, majorannval, rozmaringgal s rlt babrlevllel. A tojst a 2 teskanl rlt kmnnyel s a 2 evkanl korianderrel jl felverjk, majd a dinsztelt zldsgekre ntjk, s a rntottt kszre stjk. Friss franciakenyrrel knljuk.
****************************************************************************************************
Marokki kuszkusz
Hozzvalk 6 szemlyre:
25 dkg rpagyngy, kles vagy bzadara,
12 dkg szrazbab,
12 dkg csicseribors,
50 dkg csirkecomb vagy -mell,
50 dkg brnycomb,
1 nagy hagyma,
1 kvskanl s,
12 szem fekete bors,
2,5 dkg vaj,
1/2 kvskanl frissen rlt fekete bors,
2 kzepes nagysg srgarpa,
4 kis padlizsn,
2 kzepes paradicsom,
1 kis zldpaprika,
1/2 kvskanl zelleres s,
1/2 kvskanl cayenne bors,
1/2 kvskanl finomra vgott kakukkf,
1/2 kvskanl finomra vgott petrezselyem
|
Az rpagyngyt (klest, bzadart), a szrazbabot, a csicseriborst kln ednyekbe rakva hideg vzzel lentjk s egy jszakn keresztl ztatjuk. Msnap leszrjk, megtiszttjuk a babot, s a csirkedarabokkal, a brnycombbal, a megtiszttott s flszeletelt hagymval, sval, a borsszemekkel nagy serpenybe tesszk, vzzel lentjk, felforraljuk, a habjt leszedjk, a lngot lejjebb vve egy rt proljuk. Kzben leszrjk az rpagyngyt (klest, bzadart), s fl liter ss vzbe ntjk. Lass tzn fzve kevergetjk, hogy ne lljon ssze. Kb. tizent perc mlva, amikor majdnem az egsz vizet felszvta, egsz alacsonyra vesszk a lngot, hozzadjuk, s elkeverjk vele a vajat s a frissen rlt borsot. Lefedjk, lebortjuk flival, s mg proldik, s megdagad, elksztjk a ragt. Egy ra prols utn kivesszk a serpenybl a csirkt s a brnycombot, a hst lefejtjk a csontokrl, eltvoltjuk a brt s a zsrt, s egyenl darabokra vgva visszatesszk a serpenybe. Hozzadjuk a leszrt, megszrtott csicseriborst, a megtiszttott, kockra vgott srgarpt, padlizsnt, paradicsomot s a felaprtott paprikt, a zelleres st, a cayenne borsot, a kakukkfvet s a petrezselymet. Lass tzn mg harminct percig proljuk, ha szksges, utnazestjk. Tlals eltt a gabonakret alatt mg flerstjk a lngot, s addig kevergetjk, mg felforrsodik, s a ragval szervrozzuk. | **************************************************************************************************** Mexiki csokolds csirke
2 csirkemell,
5 dkg mazsola,
1 hegyes ers paprika,
5 dkg mandula,
5 dkg vaj,
s,
bors,
rlt fahj.
A csokoldmrtshoz: 5 dkg tcsokold,
fl fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 paradicsom,
3 szrtott chili (cseresznyepaprika),
5 dkg mogyorvaj,
5 dl tykhsleves,
5 dkg kukoricaliszt,
2 evkanl kukoricacsraolaj,
1 evkanl szezmmag,
s,
cukor,
rlt fahj,
szegfszeg,
bors
|
A kicsontozott csirkemellet vkonyra kiveregetjk, megkenjk a sval s borssal elkevert vajjal, majd meghintjk a beztatott mazsolval, az aprra vgott hegyes ers paprikval. sszetekercseljk, hstvel megtzzk, kvl sval, rlt fahjjal fszerezzk. Kivajazott tzll tlba fektetjk, flival lefedjk s 30 percig stjk. A flit levve, 10 perc alatt megpirtjuk. Kzben elksztjk a mrtst. Megforrstott olajon vegesre proljuk a kockra vgott hagymt s a zzott fokhagymt. Hozzadjuk a lehjazott, aprra vgott paradicsomot. Beletrdeljk a csokoldt. Mogyorvajjal, chilivel, szezmmaggal, sval, cukorral, rlt fahjjal s szegfszeggel, borssal fszerezzk. Meghintjk a kukoricaliszttel. Felntjk a levessel s sszefzzk. A csirkt rizsgyon tlaljuk s lentjk a csokoldmrtssal.
**************************************************************************************************
| |
|