Ízek mindenhonnan
Dobinszki Katica 2007.08.07. 18:55
Talán először elborzad az ember még a neve hallatán is, de mégis égeti a vágy, hogy megkóstollja...
Készítsük el együtt a világ legfinomabb ételeit!!!
Receptek
Egyiptomi falafel
Hozzávalók:
40 dkg lóbab,
1 nagy tojás,
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöldje,
1 kávéskanál őrölt koriander,
15 dkg liszt,
2 evőkanál szezámmag,
só,
olaj a sütéshez
|
A babot egy napra beáztatjuk, másnap lecsurgatjuk, lassú tűzön puhára főzzük, átpaszírozzuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket és a koriandert hozzáadjuk az átpasszírozott babhoz, jól elkeverjük, lassú tűzön összefőzzük, kis pogácsákat formálunk belőle, megforgatjuk a felvert tojásban, majd a lisztben. Egyik felüket megszórjuk szezámmaggal, serpenyőben forró olajban aranybarnára sütjük. Papírszalvétán leszárítjuk, kissé megsózva tálaljuk. | ***************************************************************************************************************
Marokkói rántotta
Hozzávalók:
2 fej hagyma
20 szem paprikával töltött zöld olívabogyó
2 evőkanál olívaolaj
fél teáskanál cukor
3 paradicsom
só
bors
pirospaprika
őrölt kömény
majoránna
rozmaring
őrölt babérlevél
8 tojás
2 teáskanál őrölt kömény
2 evőkanál koriander
|
Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. A paprikával töltött zöld olívabogyót összevágjuk. Egy edényben az olívaolajat felforrósítjuk, megdinszteljük benne a hagymát és az olívabogyót a fél teáskanál cukorral. A paradicsomot meghámozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A hagymához adjuk. 5-10 percig együtt dinszteljük. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt köménnyel, majorannával, rozmaringgal és őrölt babérlevéllel. A tojást a 2 teáskanál őrölt köménnyel és a 2 evőkanál korianderrel jól felverjük, majd a dinsztelt zöldségekre öntjük, és a rántottát készre sütjük. Friss franciakenyérrel kínáljuk.
****************************************************************************************************
Marokkói kuszkusz
Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg árpagyöngy, köles vagy búzadara,
12 dkg szárazbab,
12 dkg csicseriborsó,
50 dkg csirkecomb vagy -mell,
50 dkg báránycomb,
1 nagy hagyma,
1 kávéskanál só,
12 szem fekete bors,
2,5 dkg vaj,
1/2 kávéskanál frissen őrölt fekete bors,
2 közepes nagyságú sárgarépa,
4 kis padlizsán,
2 közepes paradicsom,
1 kis zöldpaprika,
1/2 kávéskanál zelleres só,
1/2 kávéskanál cayenne bors,
1/2 kávéskanál finomra vágott kakukkfű,
1/2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem
|
Az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), a szárazbabot, a csicseriborsót külön edényekbe rakva hideg vízzel leöntjük s egy éjszakán keresztül áztatjuk. Másnap leszűrjük, megtisztítjuk a babot, s a csirkedarabokkal, a báránycombbal, a megtisztított és fölszeletelt hagymával, sóval, a borsszemekkel nagy serpenyőbe tesszük, vízzel leöntjük, felforraljuk, a habját leszedjük, a lángot lejjebb véve egy órát pároljuk. Közben leszűrjük az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), és fél liter sós vízbe öntjük. Lassú tűzön főzve kevergetjük, hogy ne álljon össze. Kb. tizenöt perc múlva, amikor majdnem az egész vizet felszívta, egész alacsonyra vesszük a lángot, hozzáadjuk, és elkeverjük vele a vajat és a frissen őrölt borsot. Lefedjük, leborítjuk fóliával, s míg párolódik, s megdagad, elkészítjük a ragút. Egy óra párolás után kivesszük a serpenyőből a csirkét és a báránycombot, a húst lefejtjük a csontokról, eltávolítjuk a bőrt és a zsírt, s egyenlő darabokra vágva visszatesszük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a leszűrt, megszárított csicseriborsót, a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, padlizsánt, paradicsomot és a felaprított paprikát, a zelleres sót, a cayenne borsot, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Lassú tűzön még harmincöt percig pároljuk, ha szükséges, utánaízesítjük. Tálalás előtt a gabonaköret alatt még fölerősítjük a lángot, s addig kevergetjük, míg felforrósodik, és a ragúval szervírozzuk. | **************************************************************************************************** Mexikói csokoládés csirke
2 csirkemell,
5 dkg mazsola,
1 hegyes erős paprika,
5 dkg mandula,
5 dkg vaj,
só,
bors,
őrölt fahéj.
A csokoládémártáshoz: 5 dkg étcsokoládé,
fél fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 paradicsom,
3 szárított chili (cseresznyepaprika),
5 dkg mogyoróvaj,
5 dl tyúkhúsleves,
5 dkg kukoricaliszt,
2 evőkanál kukoricacsíraolaj,
1 evőkanál szezámmag,
só,
cukor,
őrölt fahéj,
szegfűszeg,
bors
|
A kicsontozott csirkemellet vékonyra kiveregetjük, megkenjük a sóval és borssal elkevert vajjal, majd meghintjük a beáztatott mazsolával, az apróra vágott hegyes erős paprikával. Összetekercseljük, hústűvel megtűzzük, kívül sóval, őrölt fahéjjal fűszerezzük. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük, fóliával lefedjük és 30 percig sütjük. A fóliát levéve, 10 perc alatt megpirítjuk. Közben elkészítjük a mártást. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, apróra vágott paradicsomot. Beletördeljük a csokoládét. Mogyoróvajjal, chilivel, szezámmaggal, sóval, cukorral, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, borssal fűszerezzük. Meghintjük a kukoricaliszttel. Felöntjük a levessel és összefőzzük. A csirkét rizságyon tálaljuk és leöntjük a csokoládémártással.
**************************************************************************************************
| |
|